Na het behalen van het Zwem-ABC kan je bij de Zwemvereniging nog meer zwemdiploma’s halen: de Zwemvaardigheidsdiploma’s. Van elk Zwemvaardigheidsonderdeel zijn drie diploma’s te behalen. Het diploma 1 is het eerste diploma, iets moeilijker is het diploma 2, en daarna volgt het diploma 3. Hieronder kun je in het kort lezen wat je bij welk zwemvaardigheidsdiploma leert. 

Nationale Snorkeldiploma’s

Bij dit diploma ga je leren snorkelen. Dit doe je met een duikbril, snorkelpijpje en zwemvliezen aan.

Onze vereniging is licentiehouder Nationale Snorkeldiploma’s. De vernieuwde Nationale Snorkeldiploma’s worden per 1 juni 2021 uitgegeven onder de Licentie Nationale Zwemdiploma’s. Deze diplomalijn  is erop gericht om kinderen ook na het behalen van de Nationale Zwemdiploma’s A, B en C plezier te laten hebben in het water om zo de zwemvaardigheid op peil te houden. Tijdens de snorkellessen bouwen kinderen aan hun conditie en leren ze de vaardigheden van het snorkelen.

Zwemvaardigheid

Bij dit diploma leer je eigenlijk van alles wat: techniek van zwemslagen (ook vlinderslag) en keerpunten, maar ook onderdelen van Survival, Waterpolo en Synchroonzwemmen.

Survival

Bij het diploma Survival leer je niet alleen hoe je jezelf moet redden, maar ook hoe je je vriendje moet redden. Onderdelen zijn onder andere redden met een kledingstuk, in een boot klimmen, voorwerpen droog vervoeren en geblindeerd zwemmen.

Waterpolo

Bij dit diploma leer je om te gaan met een bal in het water. Je leert hier polocrawl, eggbeaten, gooien, vangen, werpen en oppakken van de bal. En ook spelvormen zoals, minipolo, inhaalbal en vijfbal.

Wereldzwemslagen

Bij dit diploma leer je allerlei ‘vreemde’ zwemslagen, zoals de Lange Schoolslag, de Japanse Crawl en de Spaanse Slag.

Synchroonzwemmen

Hier leren we allemaal sierlijke bewegingen maken zoals een balletbeen of zeilboot. Daarnaast moet je ook goed op je zwemmaatjes letten, want veel van de dingen die je leert, moet je allemaal tegelijk uitvoeren, zoals tegelijk in het water kunnen springen en tegelijk boven komen.

Plankspringen

Bij plankspringen leer je allerlei sprongen maken van zowel het startblok als vanaf de duikplank.  Ook leer je er duiken en salto’s maken. De onderdelen op de plank zijn zowel met als zonder aanloop.

Welke diploma’s biedt de Zwemvereniging aan?

Aangezien wij beschikken over zes banen zwemvaardigheid, kunnen wij niet alle diploma’s tegelijkertijd aanbieden. Voor welke diploma’s gezwommen wordt, kan per periode verschillend zijn.

Op dit moment is het binnen onze vereniging helaas (nog) niet mogelijk om het diploma Springen (wegens onpraktische badindeling) en het diploma Synchroonzwemmen (wegens ontbreken geluidsinstallatie) te behalen.

Wij zorgen er zoveel mogelijk voor dat elke leerling altijd de mogelijkheid heeft om voor een diploma te zwemmen wat hij/zij nog niet heeft behaald. Mocht je als leerling speciale wensen hebben voor welk diploma je wilt zwemmen, kan je dit altijd bij ons aangeven en wij zullen dan kijken of dit organisatorisch mogelijk is.